Sökformulär

Grönvecka i parlamentet

Här nedanför ser ni Europaparlamentets arbetskalender för 2012. Den beskriver våra liv. Föregående vecka har varit en grönvecka, eller turkosvecka (beroende på vem man frågar), vilket innebär att parlamentarikerna ska utföra jobb i sina egna medlemsstater. Till exempel representera sig själva och sin politik på evenemang hos valkretsen. Därav det alternativa namnet valkretsvecka (på engelska constituency week).

Själv har jag varit i Gent ett par dagar. Sedan i Bryssel. I måndags och onsdags jobbade jag (det vill säga var på parlamentet för att utföra sysslor som har med den regelbundna verksamheten där att göra), och tisdags var det första maj - då hade jag en intervju. I torsdags kväll var jag på en debatt om ACTA anordnad av yttrandefrihetsnätverket Article 19 och Oxfords universitets FreeSpeechDebate-grupp, som förmodligen kommer lägga upp video från evenemanget här så småningom.

Jag har också investerat lite tid i att lära mig Voyage Voyage, och att grubbla över en hel pågående politiska processer i parlamentet. Nästa vecka när mina kollegor kommer tillbaka till Bryssel hoppas jag kunna ta upp vissa av grubblerierna med dem. Jag har funderat en del över hur man kan presentera arbetet i parlamentet och läst en bok. Journalisten som intervjuade mig frågade om jag kände mig institutionaliserad eftersom jag sitter och funderar på hur olika processer i parlamentet går till och på vilket sätt det funkar att arbeta i parlamentet.

Det är egentligen en ganska konstig fråga - en av mina kollegor, Olle Ludvigsson, har tidigare varit metallarbetare och inte bör eller ska man förvänta sig att han tar med metallslipen eller bultsaxen till parlamentet. Man måste oundvikligen anpassa sig till Europaparlamentets förutsättningar, oavsett vad man sysslat med innan. Det är väldigt tråkigt att viljan att vara skicklig i en arbetsmiljö som skiljer sig från ens tidigare arbetsmiljö (eller studiemiljö i mitt fall) utmålas som institutionalisering.

Alternativet är ju annars att vi lägger över ansvaret att fundera på hur saker går till och hur politiska frågor drivs på tjänstemän. Så fungerar det visserligen i en ganska betydande utsträckning i de flesta parlamentariska miljöer redan idag men jag tycker mig minnas att det upprör många att det är på det sättet. I konsekvensens namn får man nog göra ett val - en icke-institutionaliserad politiker som inte har skicklighet eller förmåga att driva sin politiska linje på bäst sätt, eller en institutionaliserad politiker som eftersträvar sådan skicklighet och förmåga. Vilket är bäst?

Nästa vecka är en rosavecka eller utskottsvecka. Det innebär att jag kommer sitta i en hel del möten, som i vanlig ordning kommer att läggas upp här på bloggen!

Europaparlamentet kalender 2012

2 kommentarer

Ett tag körde vi här på bloggen stående nyhetsuppdateringar (news reviews) från unionens olika medlemsländer och Sydkorea (som är relevant för en av mina delegationer). Borde vi fortsätta med det, tycker du? Det går ju lätt att koppla till politik eftersom vi i beslutande församling måste förhålla oss till samtiden i vårt arbete!

Hej

Först och främst,grattis till ditt nya jobb. jag är en av de som röstade på PP i EU-valet, så än en gång, grattis,

I din rapportering från jobbet i EU skulle jag vilja se lite midre av vilka möten du går på och hur många möten du och din sekreterare går på. Istället skulle jag vilja se fokus på ett fåtal frågor som som du jobbar för och som kan gr resultat och som kan visas upp inför nästa val. Ingen orkar läsa er dagbok eller kolla på sekreterarens upptagna schema. Följ istället Engströms goda exempel med Hax som kommunikatör i rapporteringen, det är mitt råd. Jobba med politik mer än med mötesanteckningar.

Lycka till.

Martin

Lägg till ny kommentar