Sökformulär

Riksdagsrösten - statistik om riksdagen på nätet

En av de verktyg som jag använder nästan jämt för att hålla koll på mitt och andras arbete här nere i Bryssel är VoteWatch.EU. Det är en sida som aggregerar information om vad vi parlamentariker gjort - inlägg i plenum, skriftliga frågor, vart vi varit föredraganden och vilka förändringsförslag vi lagt och till vilka rapporter.

Idag fick jag kännedom om ett liknande svenskt projekt: Riksdagsrösten. Projektet är förhållandevis nytt, ämnar till att aggregera och på ett enkelt sätt framställa röstdata och statistik över svenska riksdagsledamöters arbete och har ännu inte stöd från Europas största sponsorer i IKT-volontärsarbete, men söker ekonomiskt stöd.

Gå in och stöd dem nu - det har jag gjort!

Den som följer mina resonemang på flashback (inlägg 75 och framåt ungefär) vet att jag visserligen förhåller mig sunt skeptisk till statistiska mätdata som sådana - siffror kan vara missvisande. Det behöver till exempel inte vara ett tecken på politisk framgång att man som riksdagsledamot lämnat in fler motioner än andra riksdagsledamöter. Det viktigaste är och måste få vara att motionerna har en realistisk möjlighet att göra skillnad.

Men att offentliggöra och analysera mätdatan är ändå ett bra sätt att återknyta till individuella parlamentariker - vem är det som drar i vilka trådar och när? Vilka parlamentariker arbetar kvantitativt, och vilka arbetar kvalitativt? Vilka arbetar inte alls? Sådan och mycket annan information brukar jag försöka plocka upp från VoteWatch, som snabbt blivit mitt verktyg of choice utöver parlamentets egna sidor (som inte katalogiserar per ledamot, utan snarare per utskott).

Här ser ni Riksdagsrösten själva presentera sitt projekt:

Ni kan även följa projektet på twitter: @riksdagsrosten

3 kommentarer

Hej Anders!
Ber om ursäkt för sent svar. Jag förstår absolut att du inte vill använda Paypal och jag är personligen lite obekväm med att vi ger dem pengar.
Vill du donera pengar på annat sätt kan du göra det direkt till vårt bankkonto på SEB. Mer info om detta finns på: http://www.riksdagsrosten.se/om

Än så länge har vi bara Facebook som inloggning. I dagens läge är det så mycket bra vi vill bygga att vi inte prioriterar att skapa fler sätt att logga in, men det kommer komma framöver.

Ha det gött!

/ Gustaf

Jag använder inte Disqus av tekniska skäl. Därför kommenterar jag deras tjänst här i stället.

Jag använder inte Paypal av etiska skäl. Har Riksdagsrösten ett plusgiro- eller bankgirokonto som man kan donera till?

Jag använder helst inte Facebook heller, av juridiska skäl...

Lägg till ny kommentar