Sökformulär

Tågbiljetter i Sverige: diskriminerad av SJ på grund av min webbläsare?

När jag åkte hem från Bokmässan i Göteborg den 28 september 2013 blev jag och min syster sittandes utanför Södertälje i ungefär 45 minuter på grund av fel i signalsystemet. Innan dess hade vi haft problem att köpa tågbiljetter åt min syster eftersom SJ:s mobiltelefonapp inte fungerade. Mer specifikt fungerade inte betalningen via app - det gick alltså utmärkt att göra reservationen och söka resorna fram tills dess att betalningen skulle genomföras. SJ:s prissystem är väldigt lurigt, och när vi i slutändan köpte vi biljetten på min dator fick vi den obehagliga överraskningen att priset blev 120 kronor högre av att köpa via min dator än via min syster. Det har föranlett nedanstående fråga till SJ:s kundtjänst, och jag kommer naturligtvis posta svar när det kommer:

Vi som konsumenter och medborgare vet oftast inte om när vi utsätts för diskriminering baserat på maskinbehandling. Det yttrar sig i orättvis prissättning i tågtrafiken (kanske), flygtrafik och på andra platser på nätet där priserna varierar, som hotelltjänster. Det yttrar sig i hur vi mottar reklam och information om samtidshändelser baserat på hur våra anhöriga agerar.

Det drabbar våra anhöriga: i detta fall är det min syster som ska åka, inte jag, och eventuellt är den hon som fått betala för att någon spårningstjänst någonstans tagit reda på att jag har bättre betalningsförmåga än hon.

Egentligen finns det redan lagstiftning mot den här sortens okända, oöverskådliga spårning. Vi har också en rätt, som användare, att få veta när och hur vi diskrimineras baseras på sån här spårning och om det riskerar att drabba oss eller andra negativt. Den lagstiftningen upprätthålls inte av de myndigheter som är ansvariga. De som utvecklar IT- och webbtjänster för bland annat reseföretag bryr sig inte nämnvärt om en lag utan straff.

Men en annan olycklig omständighet med just SJ är att de inte lyckas särskilt bra med den tekniska implementation som ligger till grund för deras kärnverksamhet: transport. Anledningen till att vi betalar höga priser må vara höljd i dimmor, men att de inte lyckas fixa spår och signalsystem är faktiskt bara en felinvestering. Det vore bra om någon av de duktiga matematiker och programmerar som hanterar SJ:s biljettprissättning istället kunde förmås snickra ihop ett bättre signalsystem.

Vi behöver ett bättre politiskt ledarskap för informationssamhället. Vi behöver lagstiftning som upprätthålls och lagstiftare som är motiverade att ta tillvara på privatpersoners intressen när de interagerar med internetjänster, varesig de är privata eller offentliga.

Vårt nuvarande politiska ledarskap, eller snarare bristen på detsamma, misslyckas på alla punkter med detta. Det är Piratpartiet som gör skillnad.

7 kommentarer

SJ har dynamisk prissättning. Så om du och din syster köper nästan biljett samtidigt så kan det blir som så att den som köper biljetten först gör att biljettpriset går upp för den andre.

Priset beror på efterfrågan så när fler är intresserade så ökar priset. Det kan tom vara så att det räcker med att någon provar att beställa biljett utan att ens köpa en biljett för att priset skall öka.

Och du är säker på att det är den enda profilering som sker, så klart?

"att de inte lyckas fixa spår och signalsystem är faktiskt bara en felinvestering"

SJ har inget med det att göra. Det verkar vara en vanlig missuppfattning. Det är Trafikverket som har ansvar för drift/underhåll/byggande.

Men vi kan hålla med om att SJ borde ta problemen med signalsystemet allvarligare än utvecklingen av förvirrande och missledande prissättningsstrategier?

Jag förväntar mig att SJ ska hjälpa mig transportera mig från A till B för något pris som jag kan förutsäga. Istället har jag ett oförutsägbart pris som inte hjälper mig med detta. Visst är det mest rimligt för SJ att i sådana fall säga att de inte är ansvariga för att de inte lyckas erbjuda den förutsägbara tjänst som jag upplever att jag behöver och som det är deras affärsmodell att erbjuda - ingen vill ha ansvar för saker, generellt. Men jag ifrågasätter att vi i sådana fall inte har ett betydligt högre tryck på SJ att i sådana fall sätta press på Trafikverket.

Som konsument har jag nämligen inte slutit något avtal med Trafikverket, utan med SJ, så det är normalt att jag ställer den aktör till svars med vilken jag har ett avtal. Tycker jag.

Är du säker på att SJ har så mycket möjlighet att agera mot den typen av problem? Sedan uppstyckningen av järnvägen har de varken ansvaret, pengarna eller möjligheterna att syssla med sådant. Funktionsseparation. Gotta love it.

SJ har naturligtvis möjlighet att stämma nätägaren om nätägaren gör det omöjligt för dem att leverera den tjänst som de tvingas lova konsumenterna att leverera. Däremot kan *jag* inte stämma t ex Banverket för att SJ inte levererar sina tjänster.

Det är mycket underligt att SJ inte ligger på sin kära leverantör om bättre signalsystem. Och jag vet inte hur kontraktet ser ut, men det känns som om att Trafikverket inte borde må så bra av läget som det är nu.

SJ har en restidsgaranti som innebär att om de inte själva är ansvariga för felet, så betalar de bara ut 1/4 eller 1/2 av beloppet, oavsett försening. Till exempel signalfel, som verkar vara det vanligaste felet. Detta skyltar de inte direkt med i sin marknadsföring. Dessutom, när jag anmälde en försening nu så gav deras automatiska system endast tillbaka ena delen av resan, den andra hade automatiskt "glömts" bort.

I somras hade jag också ett hyfsat lågt pris på lågpriskalendern på första sidan, men när jag tryckte på länken blev priset betydligt högre. Så här var det upprepade gånger i 5 minuter, tills första sidan också uppdaterades med det nya, högre priset.

Till slut fick jag ett annat bra pris, som hade synts men försvunnit - när jag gick genom Skånetrafikens expedits system (som för övrigt laggade). I min surfplatta fanns fortfarande inte det priset...

Lägg till ny kommentar